måndag 2 maj 2011

En första dag i Vilnius


Efter att ha färdats med buss och båt i närmare 30 timmar ankom vi till vårt första resmål på resan, Vilnius, tidigt på måndagsmorgonen. Efter en mycket välkommen frukost och snabb uppfräschning på hotellet kunde vi samlas för att bege oss på vårt första riktiga aktivitet. Stadsvandringen som leddes av en mycket påläst Daniel, iförd slips och kavaj dagen till ära.


Ett av målen var Zaliasis Tiltas, den gröna bron, som är en av få platser kvar i Vilnius med kulturminnen från sovjettiden. På bron finns fyra statyer med sovjetisk realistiska motiv, på bilden intill ser ni ett av dessa föreställande bönder. De övriga tre statyerna visar upp arbetare, soldater respektive studenter. Notera särskilt med den bstämdhet i blicken som de blickar ut över sin omgivning, säkra på sin övertygelse. Bron representera också i mycket en symbol mellan det gamla och det nya, en bro mellan Vilnius gamla stad och Vilnius nya affärs- och finanscentrum.

I slutet på stadsvandringen samlades hela gruppen först vid presidentpalatset samt vid den tjusiga katedralen som ligger intill Vinius gamla stad.

Efter lunch delades gruppen i två delar, varav den ena besökte Svenska ambassaden och den andra besökte Nordiska Ministerrådet. Båda grupperna fick ett utmärkt tillfälle att höra erfarna och utomordentligt duktiga tjänstemän dra det nuvarande läget i Litauen och dagsaktuella frågor. Vilket naturligtvis kompleterades med elevernas egna frågor, som rörde allt från ungdomsarbetslöshet, trafficking, det sviktande förtroende för politiker och HBT-rättigheter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar