söndag 23 maj 2010

Resarapport från Agnes Hillert, lördag 22 maj












Ukraina, landet är ett i sin sort. Vi började vår resa i Kiev, en fantastisk stad enligt mig. Ett stadsliv, så fullt av människor och rörelse. Sedan tog vi nattåget till Zaporitzva. Ukraina är helt annorlunda från Sverige, vår kultur, språk, mat och vardag skiljer sig enormt. Men det som har varit mest förvånande för mig är hur mycket vår historia skiljer sig från deras. Vi lever i samma värld, vi har en historia, men bilden vi lär oss i skolan av vad som hänt är helt annorlunda. Till exempel: i Sverige har vi lärt oss att franska revolutionen var grunden till amerikanska revolutionen, och på det sättet la Frankrike grunden till demokratin i Amerika. I Ukraina lär de sig att Ryssland la grunden till den amerikanska revolutionen. De lär sig att 1710 hade Kosackerna i Ukraina en demokrati, som de skrev ner och den tog Amerika efter.
Med tanke på att vi ser helt olika på historien är det inte konstigt att vi även ser olika på situationen idag, och lever olika. Men jag tycker att det är oerhört häftigt att få se en kultur, från insidan, och verkligen få uppleva allt ifrån deras sida. Vad som är vardag för oss är helt nytt för dem, och vice versa såklart. Nu sitter jag på en stock i en park någonstans i Zaporitzva, och fram kommer två barn och sätter sig bredvid. De är helt fascinerade av en dator och har förundrat tittat på medan jag skrivit hela inlägget.
Det är inte alltid enkelt under resan, allt är så nytt. Många känner stor hemlängtan, till det man är van med och sina nära. Men det jobbiga är också det mest lärorika, och det är så otroligt häftigt, obeskrivligt, att leva deras liv för en sekund, ett par dagar. Once in a lifetime.

/Agnes (Agnes Hillert, Carlforsska gymnasiet Västerås)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar