söndag 23 maj 2010

Ukraina, 19-27 maj 2010
















Här kan du läsa om våra upplevelser på resan i Ukraina. Vi som reser, upplever och bloggar är elever från SPEUR09, Europaprogrammet och Ingrid Sjöblom, Ann Sunberg och Joel Hamberg.






Flygande start i Ukraina

Breda paradgator och stora torg i Kiev. Nu trasig asfalt och smutsig luft i Zaporitzhzya. Till detta möten med fantastiska ukrainare, nya maträtter och lite sömn. Efter bara två dagar i Ukraina är det redan många intryck att smälta. Och resan fortsätter, såval fysiskt som mentalt. Om detta och lite till får du veta i vår reserapport fran landet som gränsar till Ryssland i öst, Vitryssland i norr samt Polen, Ungern, Moldavien och Rumänien väst och sydväst om landet.

Syftena med resan är huvudsakligen två i detta projekt där två skolor från Sverige och två skolor från Ukarina samarbetar och utbyter erfarenheter med varandra. Västeras, Uppsala, Zaporitzhzya och Jalta deltar. För det första arbetar vi med projektets huvudtema, hållbar utveckling. Vi studerar just nu produktion, konsumtion och avfallshantering ur såväl dåtida, nutida som framtida aspekter. För det andra tar vi del av våra länders kultur, möter människor, lär oss språk och har roligt.

Ja, laddade elever och lärare från Carlforsska gymnasiet i Västeras samt Lundellska skolan och Valsatraskolan från Uppsala upplever just nu Ukraina. Ett land bara drygt två timmars flygtid sydöst. Men med stora kontraster till Sverige. Efter bara två dagar i landet har vi redan många intryck att rapportera om. Några av dem kommer nu från landet med 46 miljoner invånare och som fick sin självstandighet 1991.

Det var i onsdags morse som allt började. Väckarklockan ringde tidigt och framåt lunch landade vi i Kiev, landets huvudstad. Fyra miljoner invånare mötte oss och dagarna i Kiev innehöll bland annat besök på stadens självständighetstorg, känt från den oranga revolutionen, utfrågning av transport- och kommunikationsdepartementet, studiebesök på en chokladfabrik samt sightseeing i staden. Efter en intensiv start på resan och god sömn på hotell tog vi i torsdags kväll nattåget söderut. Det blev en häftig upplevelse med trånga tågkupeer, teserverande personal och mycket skratt.

Fredag morgon var vi framme i industristaden Zaporitzhzya där vi har kommit att bli väl omhändertagna. Våra värdfamiljer mötte oss på tågstationen och alla positiva och nyfikna elever fann snabbt sina respektive nygamla kamrater. Vi hade nämligen samma elever på besök hos oss i Västerås och Uppsala i november. Efter en snabb dusch och på många håll en stor frukost har dagen varit fantastisk och innehållsrik. Vi har blivit guidade runt på stadens största och viktigaste industrier, stålproducenten ZapoStal och energiproducenten DniproHEPS. Dessa två företag har båda en lång historia och är några av Ukrainas största företag. ZapoStal har bland annat 20 000 anställda och en stor verksamhet för alla sina anställda. Under dagen fick vi unikt komma i på ett enormt fabriksområde och följa produktionen av gjutgärn på plats. Tre miljoner ton stål tillverkas varje år och faschinerade elever lät kamerorna smattra och ställde många intressanta frågor.

Ikväll väntar Uppsalaelevernas och Zaporitzhzyaelevernas presentationer av deras arbeten i projektet. Det ska bli spännande. Sedan blir det välkomstfest på Lyceumskolan med konsert och disco. Ja, Ukraina har verkligen öppnat armarna för oss och vi upplever just nu många spännande möten. Imorgon väntar ett möte med kosackerna, folket som grundade staden på 1300-talet. På söndag väntar sedan en dag med värdfamiljerna och därefter fortsätter resan söderut till Jalta, med stopp i gammelsvenskbyn Zmivka. Fortsättning följer.

Joel Hamberg, Ann Sundberg och Ingrid Sjöblom,
2010-05-21

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar